Mediáció

A mediáció viták rendezésére szolgáló folyamat, ahol egy független harmadik fél segít a vitában vagy konfliktusban álló felek kommunikációját annak érdekében, hogy közösen oldják meg a számukra fontos kérdéseket.

Mediáció

Válási mediáció

Ha már a házasságotokban a válás mellett döntöttetek, akkor érdemes megfontolni, hogy hosszú pereskedés helyett a mediációt válasszátok. Mediátorként abban tudlak támogatni benneteket, hogy a válás során felmerülő vitás kérdéseiteket, kisebb konfliktussal, békésebben tudjátok megbeszélni, és megoldani. Közös megállapodást alakítotok ki a válás során tisztázandó témáitokban, kérdéseitekben. Ilyenek lehetnek például: gyerekelhelyezés, szülői felügyelet rendezése, kapcsolattartás, lakáshasználat rendezése, házassági vagyonjogi kérdések. A mediátor közvetítésével megkötött megállapodást a válóperben a bíróság elfogadja és jóváhagyja.

Jelentkezem válási mediációra

Párkapcsolati mediáció

Ha a házasságotok vagy együttélésetek során már felmerült a válás gondolata, de még nem született meg erre a döntésetek, nem tudjátok, hogy megmenthető-e még a házasságotok, élettársi kapcsolatotok, akkor párkapcsolati mediációra érdemes menni. Ez nem párterápia, itt nem a múltra fókuszálunk, nem az okokat keressük, hogy hogyan, mitől romlott meg a párkapcsolatotok, hanem a jelenre és a jövőre nézünk rá, és közösen keressük a megoldást vitás kérdéseitekre. Megmenthető-e a házasságotok, a párkapcsolatotok, vagy tényleg a válás lesz a minden félnek megfelelő megoldás. Ezen a ponton kétfelé mehet tovább az utatok, a válás vagy a kapcsolatotok megmaradása, új szintre helyezése. Ebben tudok mediátorként segíteni, hogy újra képesek legyetek egymás felé nyitni, hogy újra tudjatok egymással kommunikálni és közösen határozzátok meg azt, hogyan tudjátok tovább folytatni a közös életeteket.

Jelentkezem párkapcsolati mediációra
Párkapcsolati mediáció tanácsadás
Munkahelyi konfliktusok rendezése

Munkahelyi konfliktusok rendezése

Munkahelyi közösségekben felmerülhetnek vitás helyzetek, amikor a munkatársak nem értenek szót egymással, vagy egyáltalán nem tudnak már kommunikálni egymással. Előfordulhat, hogy a konfliktus alapja az információ hiány, az egyik munkatárs nem oszt meg információt, a másikhoz nem jut el. Munkahelyen előfordulhatnak hierarchiából adódó konfliktusok is, a klasszikus főnök-beosztotti konfliktus. Sok éves nagyvállalati munkám során sokszor tapasztaltam ezek a helyzeteket. A munkahelyi konfliktusok feloldásában mediátorként közösen fel tudjuk térképezni a konfiktushelyzet gyökér okait, a töréspontokat, törésvonalakat. Majd az érintett felek bevonásával felvázoljuk azokat a témákat, amelyekben változásra van szükség és közösen keressük a megoldásokat, mely mindkét fél számára betartható, realisztikus.
Előfordulhat, hogy többszereplős a konfliktushelyzet. Ilyenkor csoportos módszert, úgynevezett resztroratív eljárást is alkalmazhatok, amikor a konfliktusban érintett összes szereplő be van vonva a helyreállító folyamatba. A sérelmek feldolgozása mellett a közösség jövőbeni együttműködését dolgozzuk ki.

Jelentkezem munkahelyi mediációra

Mi történik egy mediációs folyamatban és meddig tart?

Először külön-külön találkozom veletek, hogy megismerjem a problémát, a vitás helyzetet. Ezután kerül sor a közös ülésekre, ahol meghatározzuk azokat a témákat, amelyeket rendezni szeretnétek. Az érzések mögött meghúzódó szükségleteket térképezzük fel, és azokat a kommunikációs elakadásokat, amelyek a konfliktushoz vezettek. A folyamat során mediátorként abban támogatlak benneteket, hogy jobban megértsétek egymás érzéseit, helyzetét, gondolatait. Képesek lesztek újra kommunikálni egymással, javul a bizalmatok egymás felé. A folyamat végére a témáitokra kidolgozzuk a mindkettőtök számára elfogadható és realisztikus megoldásokat, a jövőbeli együttélést, együttműködést építjük fel közösen.
A megállapodást írásba foglalom, és a ti jóváhagyásotokkal véglegesítjük. 3-6 hónap múlva utánkövetjük, hogyan sikerült megállapodásotokat a való életben is megvalósítani, működtetni.

Mennyi ideig tart egy mediációs folyamat?
Az egyéni konzultáció a felekkel 1-1 óra. Közös alkalmak: 1-3 alkalom, esetenként 3 óra hosszúságú. Utánkövetés (mindkét fél): 1 – 1,5 óra

Jelentkezem mediációra
Meditáció
Munkahelyi konfliktusok rendezése

Hol a helye a mediációnak a viták rendezésében?

Viták rendezésére különböző eljárások léteznek az egyszerű négyszemközti informális megbeszéléstől, a bírósági tárgyalásig. A mediáció valahol a kettő között található, vitában álló felekként felfogadhattok egy független, semleges közvetítőt, ha már nem tudjátok önállóan megoldani a konfliktusotokat. A mediátor feladata, hogy irányítsa a vitarendező folyamatot, ugyanakkor ti önkéntesen vesztek részt ebben, hogy mindkettőtök számára elfogadható, és megvalósítható módon jussatok megegyezére a problémátokban.

A mediáció fő előnye, hogy a ti kezetekben van a megegyezés lehetősége, hatásotok van az eredményre, míg egy bírósági pereskedés során, átadjátok a döntés jogát egy külső, formális, állam által delegált személynek, ő dönti el helyettetek a vita kimenetelét. Egy mediációs folyamat remény ad arra, hogy közösen oldjátok meg vitátokat, erőfeszítést tesztek azért, hogy javuljon a kapcsolatotok, megértsétek egymás, ennek a jövőre nézve meghatározó fontossága van, hiszen ti küzdöttetek azért, hogy eredmény meglegyen. Egy bírósági eljárásban a múltban keresik a tényeket a döntéshez, és rögzítik a jelenlegi állapotot, nincs beleszólásotok a saját ügyetekbe, végre kell hajtani a bírósági döntést. Míg a mediációban a jelenből indulunk ki, feltárjuk a konfliktushoz vezető utat, és a jövőre fókuszálva közösen dolgozzuk ki az új működéseteket.

Jelentkezem mediációra

Személyesen és online is!

Egyéni konzultáció: 13.000 Ft/60 perc
Közös alkalmak: 54.000 Ft/3 óra
Utánkövetés (mindkét fél): 18.000 Ft/60 perc

Sőregi Vanda

"Változás akkor következik be, amikor valaki azzá válik, ami, és nem akkor, amikor az próbál lenni, ami nem." (Arnold Beisser)

Minden Jog Fenntartva © soregivanda.hu 2024